zondag 19 september 2010

Het blauwe meisje

Mijn neefje was drie toen hij het blauwe meisje schiep.Het blauwe meisje – Krijt op terrastegel, 2009

In dezelfde reeks werden die dag ook nog het gele breedglimlachhoofdje zonder haar en het roodharig monstertje gecreëerd. Dat moest en zou vereeuwigd worden, want duurzaam is zo’n krijtkunstwerk niet.
Schoonzus had ooit ergens gezien dat een gesofisticeerde designmadam daar iets op gevonden had: kindertekening wordt pop. En of ik ook zoiets kon maken?

Na lang getwijfel over de stoffenkeuze (wit leek me te snel vuil, wit met blauwe bolletjes was dan weer te vrolijk) werd het, het oorspronkelijke canvas in gedachten, diepgrijs. Van bij de strik in Le’berg.De tekening vergrootte ik en tekende ik met krijt op de stof. Hierover stikte ik (applikeergewijs) met blauw garen. Om zo’n lijn te stikken, stelde ik de steekbreedte in op 3, en de steeklengte op 0,3 (bijna nul dus). Beste even testen op een proeflapje. De stof voorzichtig begeleiden bij het stikken en er vooral voor zorgen dat je onderdraad spoeletje helemaal volgedraaid zit bij de start, want dit vreet kilometers draad!

Op de achterkant streek ik een merklapje met de strijkfolie van  Henny Gorel (te verkrijgen op de stoffenbeurs).Nu maak je de eigenlijke ‘pop’.

Speld de voor- en achterflap met de goede zijde tegen elkaar, en leg ze zo dat je de achterkant van de voorkant ziet. (Dit lijkt complex, maar is het niet). Het is belangrijk dat je je opgestikte tekening kan zien om de omtrek van de pop te bepalen.
Teken dan met krijt, met een marge van zo’n 4 cm, de omtrek van je applicatie. Dit wordt de vorm van je pop. Voorzie voldoende marge, zodat je tekening niet scheef trekt als je de twee flappen aan elkaar naait en de pop opvult!
Stik dan de twee flappen aan elkaar op de getekende omtrek. Laat onderaan een voldoende ruime opening om de pop te vullen.
Stik dan naast je stiklijn een zigzaglijn (ik heb geen overlock) om uitrafelen tegen te gaan. Het vulgat onderaan niet dichtstikken! Knip tenslotte de overtollige stof weg tot vlakbij de zigzaglijn.
Alles binnenstebuiten keren, opvullen en vanonder dichtnaaien. 
Een blauw meisje is geboren.

6 opmerkingen: