maandag 13 september 2010

Ze zijn naakt.

Ze zijn naakt, met glibberige lijven, en hangen ongegeneerd in mijn keuken rond. Eergisteren – wachtnacht – waren ze maar liefst met z’n zevenen. Geen gewacht bij dit ras, nee. Traag maar gestaag zoeken ze zich een weg naar alles wat enigzins beslijmd kan worden... Naaktslakken!


Foto Zozu9
Ik ben ze meer dan beu. Geen blote voet van mijnentweegs durft zich na tienen nog in de keuken te wagen. Geen restje van de dag durft ongewapend op het aanrecht wachten op een nachtelijke eetbui. Ze bekwijlen het allemaal met hun glimmend dikke lijven.

Ik probeerde achtereenvolgens:
(nota: ik woon in een zeer oud huis, lees zo één waar de plinten in de soussol keuken deels vergaan zijn met de tijd)
- kuisen kuisen kuisen, zelfs met O de javel (want dan herkennen ze de net aangelegde slijmspoorweg niet meer en zijn ze hopelijk ontmoedigd) – niet dus
- zout strooien, met jodium en al (bussen vergoten – de slakken blijven met volgeladen bussen binnenglijden alsof het een ijspiste betreft)
- alle gaten in de muren daarbenee toesteken met zilverpapier (want waar houdt die overbevolkingsgroep zich toch schuil?)

Njet.

Foto Fallon Akers

Waar ze naartoe gaan, dat kan ik je vertellen. Op het (intussen speciaal daarvoor bestemde en enkel daarvoor gebezigde) vuilblik, hop, buiten de grasberm in. Of, bij nachte, (en nu komt het schaamrood) over het muurtje, op het dak van het aangerenzende basisschooltje (Freinet, en ze hebben een heel grote speelplaats met veel groen en zo).

Maar waar blijven ze vandaan komen?
Bestaat er zoiets als een nest slakken?
Wonen ze ergens stiekem en vettig in mijn keuken?
Of kunnen ze door muren glijden?Afdoende middeltjes zijn meer dan welkom  (bitte, bitte, slijm euh smeek ik je beste meelezer).

7 opmerkingen:

 1. Ik zou je graag helpen, maar weet helaas geen tips...
  Tijdens onze vorige trip naar italië zat ons terras s avonds vol tientallen naaktslakken, brrr. Zeker toen één van ons er eentje kapot stapte :).
  Veel succes alvast met het wegjagen van de slijmmonstertjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, vervelend voor je, maar ik vind het wel een GEWELDIGE foto. Dat slakkenmondje, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, en trouwens een nieuw ritstasje heb ik niet meer gemaakt (was ze plots beu) maar je komt nu zonder er iets voor te moeten doen DUBBEL in aanmerking voor een T-shirt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naar het schijnt zijn slakken liefhebbers van bier, meer bepaald van het gist in het bier. Dus een paar makkelijk bereikbare bier-potjes maken en de slakken er in laten tuimelen. Slakken in bier, mmmmmmmmmm

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Help, slakken!! Ik heb er blijkbaar ook, ze eten graag basilicum.

  Als ik een slak tegenkom -als- gooi ik die in het toilet zodat ie verzuipt.

  Maar ... voor jou duik ik in mijn boeken!

  Een blik in mijn 'huishoudbijbel' leert me:
  - pluk ze 's nachts uit je tuin en vertrap ze onder schoen of laars (voor durvers)
  - vallen van plastiek flessen in de grond graven (zo een fles in twee snijden en het bovenste deel omgekeerd in het onderste plakken)
  - de biertip van Lottelies staat er ook in (bier op een schoteltje - 's ochtends leegmaken)
  - 'grenzen' maken van gestampte eierschalen / stukken kalk / zout / zaagsel / koper (= lichte elektrische lading)

  En in het boek 'alledaagse dingen buitengewoon gebruikt' vind ik: graaf een plastiek bakje in, dicht bij de favoriete planten, rand gelijk met de aarde. Vul met bier / zout water. Leg er aardappelschijfjes rond om slakken te lokken.

  Ik ben benieuwd of het iets uitmaakt...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ga er vanavond voor! Het bier in combinatie met de petfles slakkenval lijkt me wel wat (al keek het lief nogal zielig toen hij vroeg: verdrinken ze dan?)
  Gisteren al voor tienen een vrolijk nieuw exemplaar gespot tussen keuken en traphal...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hello, its Zozu9 here. My image isnt a slug, its a baby snail and maybe you should have asked me before you decided to use it on your blog! My original image can be found here for those interested: http://www.flickr.com/photos/paigebaird/3034295573/in/set-72157605774715530/

  BeantwoordenVerwijderen