zondag 20 november 2011

Oh nee - ik had ze nooit mogen bakken op 175°


Ja, dat komt ervan. 
Als je schrinkels bakt op 180°, dan krimpen ze maar liefst 7 keer. Da's 7 keer korter én 7 keer dikker.Wie zoals ik een of ander Chiroverleden onder de overgooier heeft, kent ze ongetwijfeld. Favoriete bezigheid op bivak of een druilerige zondag: schrinkels maken.
Ik was ze eerlijk gezegd helegans vergeten, tot ik om een of andere duistere reden in de Banier stond. En daar lagen ze: 6 vellen voor een dikke 6 euro. 

Zo'n vel is eigenlijk een soort van plastiek, met een gladde en een ruwe kant. Op de ruwe kant kan je tekenen. Je knipt je tekening uit, legt ze even in de oven, en je knipsel krimpt. Voila.

Nu herinner ik me van dat geschrinkel vooral dat het eindresultaat nooit was wat ik in gedachten had. Maar met de schrinkels die ik daar in de Banier zag liggen is dat verleden tijd. Waar schrinkelpapier vroeger doorzichtig was, en je dus zelf moest tekenen en kleuren, is er nu ook: gekleurd papier. 


En wat een mogelijkheden geeft dat! (Bericht aan mezelf: dit begint hier op serieuze promoprietpraat te trekken. Bericht aan de firma Shrinkels: ik sta open voor bedankingen in natura.)
Weg met amateuristisch geteken van peetjes. (Bericht aan de meelezer: wie nog nooit geschrinkeld heeft, heeft hier ongetwijfeld geen boodschap aan. De ervaren/teleurgestelde schrinkelaar springt nu echter een gat in de lucht. Nu dus. Hoppa.)

Om u enkele misbaksels uit uw oven te besparen, een korte handleiding voor de geïnteresseerden, met prentjes en zo.

1. Teken met potlood de vorm van je peetje op de ruwe kant van het schrinkelpapier. Hou er rekening mee dat alles 7 keer kleiner wordt, dus teken niet te klein!


2. Als je toch wil schrijven/tekenen/kleuren op je peetje, dan kan dat ook op de ruwe kant. Potloodlijnen kan je weggommen.


3. Wil je een 'peetje' in de kleur van je schinkelpapier, dan wordt de gladde kant je 'propere kant'. Hou hier rekening mee om je afbeelding te tekenen/spiegelen.

4. Knip de vorm uit. Opgelet bij fijner knipwerk, het papier is fragiel in hoekjes (scheurtjes). Oogjes of andere lichaamsopeningen kan je maken met de perforator.


5. Leg je peetje op de gladde kant van zilverpapier, op de bakplaat. De oven moet zo'n 175° warm zijn (hetelucht). Leg de 'goede' kant naar boven (afhankelijk van wat je wil is dit de ruwe beschreven kant of de gladde onbeschreven kant).


6. Blijf kijken door je ovenraampje. En o wee, het wonder geschiedt!

(Zoek de spartelende vis)

7. Als je denkt, nu gaat het fout, dan heb je het fout. De schrinkel krult helemaal op, maar ontvouwt zich weer als hij helemaal gekrompen is. Laat hem er lang genoeg inzitten zodat hij helemaal terug ontkrult. 

8. Neem het zilverpapier met je gekrompen peetje uit de oven. Vouw het zilverpapier over de schrinkel en leg er een kloefer van een boek op, om hem helemaal plat te laten afkoelen. Na enkele minuutjes is hij helemaal hard. Is hij toch niet perfect plat? Je kan hem dan opnieuw opwarmen!

Je kan de schrinkel makkelijk ergens oplijmen (speldje, oorbel,...) of er andere zotte dingen mee doen. Ik ben benieuwd naar jullie creaties!

En omdat Nele, Janina en Mamarina een beestige cowboytip gaven, mogen ze een opspelddiertje van op deze pagina uitkiezen :) 
Foto's van de beestige cowboy himself komen eraan. Ik geef alvast mee dat er een lederen kringloopwinkelbroek aan gesneuveld is...

17 opmerkingen:

 1. jee, schrinkels, dat vond ik vroeger ook zo geweldig. En ik ga mijn dochter er zeker ook nog eens mee plezieren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was na de eerste foto al aan't denken: "amai, die van ons zagen er niet zo design uit"
  Wit schrinkelpapier dus, ik onthou het!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O, dat moet ik ook nog eens in huis halen. Dat zal wel in de smaak vallen.
  Ze zijn supermooi geworden. En je promopraat heeft duidelijk effect :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb mij daar nooit aan durven wagen wegens gebrek aan tekentalent, en dan krijg je 1 een goede uitleg en 2, komt het gewoon naar je toe ( en dat terwijl ik hier nog een restje koeiebont voor je liggen heb en het nog niet eens verstuurd heb, ai ai).
  Ik ga voor het egelvarkentje, als iemand anders het wil ook goed, want ze zijn allemaal om ter leuker.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha! Briljant! Geweldig! Ik wil!
  Mijn shrinklepapier moest zelf nog langs 1 kant lichtjes geschuurd worden om (be)tekenbaar te zijn!
  Enig idee of dat ook in andere winkels te koop is? (gij als promotor moet dat toch weten eh ! ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Carolien: Ik heb ze ook al in Gent bij de tekenwinkel Schleiper gezien, wel een dikke euro duurder :) Ik vermoed dat de betere teken- of knutselwinkel die wel heeft.
  @ Rina: een egel zal het zijn!
  @ Oon en de Oontand: ik heb eht nog niet met kinderen gedaan, maar het krimpen in de oven vind zelfs ik nog super spectaculair :)
  @ Juffrouw S: De andere kleuren zijn nogal pastelachtig, en aangezien wit altijd schoon is was de keuze rap gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi! Ik ben daar ook mee bezig, wat een toeval! Binnenkort zet ik ze online..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lang leve de Chiro en de Banier ;-)
  Emilie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kende dat ook nog van vroeger, maar heb er weer helemaal zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Karen: Met jouw tekentalent kunnen daar alleen maar zalige dingen uitkomen. Ben benieuwd!
  @ Emilie: Leve de chi, leve de ro!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O, zo wijs!
  Ik dacht ook al lang: ik wil daar ook nog eens wat mee doen. Na het zien hiervan, wil ik dat dus zeker.
  En mag ik echt eentje uitkiezen?
  Ik vind het gestekeld varkentje enorm tof, maar ik zit ook in een konijn-fase. Aan jou de keuze! Of eender wat of helemaal niets, dat is ook allemaal goed. In ruil voor choclacake, natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel mooi!
  Ik val wel voor het stekelvarken.
  En de vis.

  Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Maar dat is geen stekelvarkentje, maar een egel dames!
  Janina, wat ik jou stuur wordt dan nog een verrassing (maar ik had wel al iets in mijn hoofd). Mail me eens een plaats en uur van overdracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. 'k Heb eigenlijk ook nog wat vellen liggen. Toffe post! Moet ik nog eens doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel leuk gedaan, heb een paar keer zitten gniffelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. he,dat was ik ook even vergeten dat schrinkelen

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Geweldig...veel kriebelende handjes hier ;-)

  BeantwoordenVerwijderen