donderdag 23 december 2010

.tonManchon.

Manchon (fr.) - Muff (eng.) - Mof (nl.)
muff is a fashion accessory for outdoors usually made of a cylinder of fur or fabric with both ends open for keeping the hands warm. It was introduced to women's fashion in the 16th century and was popular with both men and women in the 17th and 18th centuries. (~Wikipedia)


Secret Santa hing in de lucht, en voor mijn geheime bestemmelinge ging ik snuisteren op google. 
Waar kan je een stijlvolle advocate, die houdt van Emilie Vercuysse foto's en mama is van 2 schatten, blij mee maken? 
Ik wou iets maken dat helemaal voor haarzelf was, puur verwennerij, een tikkeltje retro en handgemaakt.
Het werd een .tonManchon.

Ik heb erop gezweet, en mijn ruimtelijk inzicht (euh non-zicht) meerdere keren moeten bijstellen. En dat wil ik u toch wel besparen.
Bij deze: maak je eigen .tonManchon. in 12 stappen en misstappen.

1. Benodigdheden

° Een stuk nepbont, voering (hier satijn - geen aanrader voor het naaigemak...), en tussenvoering voor de warmte (hier fleece), allen even groot. Ik opteerde voor 45 x 60 cm (je manchon wordt dan 30 cm hoog, maar het kan naar believen ook kleiner). 
° Twee even grote stukken voering voor het binnenzakje, hier  35 x 20 cm.
° Vlieseline (niet te dik) om het binnenzakje te verstevigen (2x de grootte van het binnenzakje en 1 x een rechthoek ter grootte van je rits + zo'n 3 cm rondom rond.)
° Een lange rits (25 cm) en een stevig koordje (hier met satijnachtige afwerking).
De lengte van het koordje bepaalt hoe hoog/laag je manchon zal hangen. 
Hang een meter rond je nek en bekijk hoe laag je de bovenkant van je manchon ongeveer wil. Tel hier de breedte van je manchon plus wat marge om het koordje samen te knopen bij. Het kan ook zonder koordje, zoals je verkiest.

2. Een binnenzakje in de voering: rits aftekenen

Een manchon is pas echt handig als je niet ook nog een handtas moet meesleuren. Een binnenzakje voor een sleutel, wat kleingeld en een mobiel telefoontoestel is dan ook onontbeerlijk!
Neem één stuk van de binnenzak voering.
Strijk de grootste stukken vlieseline tegen de foute kant van het beide stukken zakvoering. Voorlopig heb je maar één stuk zakvoering nodig.
Teken op je rits de gewenste lengte af (mijn rits was te lang). Teken op één van beide stukken zakvoering een rechthoek die even lang is als je gewenste ritslengte bovenaan op je zakje. De rechthoek is 1 cm hoog.
teken in de rechthoek de kniplijnen (hier zwart) waar je straks de opening zal maken om de zak te keren. Nog even geduld...

3. Het binnenzakje op de manchon voering positioneren.

Neem de manchonvoering (het grootste stuk voering, zo groot als je manchon zal worden).
Leg de goede kant van je zakjesvoering op de goede kant van je manchonvoering. Omdat de manchon uiteindelijk onderaan met de hand dichtgenaaid wordt, is het essentieel dat het zakje in de onderhelft van je manchonvoering komt.

Hier ging ik dus in de fout... en zo zette ik het recht: manchonvoering doorknippen en halfweg weer aan elkaar naaien.
Hier moet het binnenzakje dus komen ten opzichte van je voering, onder de halfweg plooilijn, en NIET bovenaan je voering...


Terug naar het binnenzakje. Leg het dus op de juiste plaats op de manchonvoering, onder de helft, en speldt vast.
Draai alles om en strijk het kleinste stuk vlieseline zo op de foute kant van de manchonvoering, dat ze de achterkant van waar de rits komt goed dekt.

4. Het binnenzakje op de manchonvoering naaien.
Naai rondom rond het ritsgat, op de rode lijn.

Voor de minder geoefende naaister: handig draaien in de bochten doe je zo. 
Stik traag tot aan het keerpunt, en zorg er met het draaiwiel van je machine voor dat je naald op de hoek in de stof blijft zitten. Ritsvoetje opheffen, stof 90° draaien rond de naald en dan ritsvoetje weer laten zakken.
Deze ontdekking was voor mij zowaar een aha-erlebnis.

5. Het ritsgat knippen en keren
Knippen op de zwarte lijnen...

... en keren door het gat.
En O wonder: dat ziet er proper uit! Even bijstrijken waar nodig.6. De rits in het ritsgat naaien.
Speldt de rits in het ritsgat, en stik mooi rondomrond. 

Je hebt nu een rits in je manchonvoering, met achteraan een stuk zakvoering, maar nog geen binnenzakje.

7. Het binnenzakje afwerken met het tweede stuk zakvoering
Neem nu het tweede stuk zakvoering, dat je eerder al verstevigde met de vlieseline. 
Leg je manchonvoering met de rits en dus de goede kant op je werktafel. Het half afgewerkte binnenzakje ligt nu bovenaan, met de goede kant naar boven.
Leg het tweede stuk binnenzakvoering hierop met de slechte kant naar boven. Dit wordt de achterkant van je binnenvoeringszakje.

Stik rondom rond, maar zorg ervoor dat je niet door je manchonvoering stikt. Het moet immers een onzichtbaar binnenzakje worden!

En zo zou het er moeten uitzien, maar dan zonder het stiksel halfweg je manchonvoering: het zakje mooi in de onderste helft van je manchonvoering!

8. De fleece vulling op het bont stikken.
Stik de fleece aan de zijkanten op het bont. Dit maakt het straks makkelijker om je voering eraan te zetten.
De fleece maakt je manchon extra warm en zacht (dat nepbont is toch maar hard aan de achterkant, daar kan satijn niet tegenop).
Je kan jezelf ook heel wat werk besparen door de fleece als binnenvoering te gebruiken, en het satijn laagje weg te laten. Maar ik vond het sjieker mét...

9. Het koordje bevestigen

Plooi de buitenkant van je manchon in twee en steek er het koordje door. Doe het koordje rond je nek en bepaal zo de hanglengte van je manchon. Knoop beide stukken stevig samen op de gewenste lengte. Draai je touw zo dat de knoop aan de binnenkant zit.

Speldt je touwtjes mooi in de vouwlijn van je manchon, zodat ze bij het samennaaien straks niet gaan verschuiven. Leg eventueel een tijdelijke knoop in het touw om het in te korten, zodat je er bij het stikken straks niet over stikt :)

10. De voering aan het nepbont naaien
Vanaf nu zou het een makkie moeten zijn, maar dat was het niet.
De theorie:
Werk de zijkanten van je manchonvoering af tegen uitrafelen met een zigzagsteek. Leg je stuk manchonvoering met de goede kant op je nepbont. Speldt alles goed vast en stik rondom rond. Laat aan één van de smalle zijden een gat, voldoende groot om te keren.

De praktijk: 
Satijn is als .tonBouton. op een ijsbaan: het sliert langs alle kanten maar trekt nergens op.
Ik ben 3x opnieuw begonnen, maar het satijn gleed zo van het nepbont af dat zelfs vastspelden niet deftig lukte, laat staan vastnaaien.

De vuile truuken:
- Vlieseline opstrijken rondom de zijkanten van de manchonvoering, zodat het iets makkelijker vast te spelden was op het nepbont.
Dit bleek een goede zet: bij het keren waren de naden mooi stevig.
- Rolletjes ducktape op het nepbont plakken en zo de voering op het bont - tijdelijk maar stevig - bevestigen.


In de toekomst:
Geen satijnachtige stof gebruiken, maar bvb. gewoon lekker warm fleece, en jezelf zo een hele hoop afboord- en glijwerk besparen!

11. De manchon keren
Keer alles door het keergat, en je manchon begint eindelijk op een manchon te lijken! 
Haal indien aanwezig de ducktape eruit :) 
Naai het keergat met de hand dicht.

12. Van vlak naar rol
Speldt je manchon onderaan dicht, en naai je rol met de hand onderaan dicht. Door het nepbont kan je je steken een beetje verdoezelen, dus voor de niet handgrage naaisters (mezelf incluis): het mag al wat grover zijn.

Et voilà: warme pollen voor de stijlvolle hedendaagse vrouw!


Maak je zelf een .tonManchon.? 
Laat het me weten!

6 opmerkingen:

 1. Ha! Heel goed gedaan! Mijn bomma droeg ook zo van die lijken rond haar handen en hals. Ik vond dat als kind al vrij wansmakelijk. Haar hoeden (die vaak leken op fruitkorven) vond ik dan weer wel leuk. Jaja, 't was een vedette, mijn grootmoeder. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hihi! Ik heb binnenkort een hoedenfeestje, ik ga zo'n fruitkorf ernstig overwegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo origineel gevonden, gij zijt nen krak!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai, ik ben hier wreed onder de indruk: origineel idee, mooie afwerking, duidelijke uitleg én zelfgevonden truken van de foor waar het wat moeilijker was (dat kan toch deugd doen hé?). Ik kijk al uit naar je volgende creatie.

  BeantwoordenVerwijderen