zaterdag 12 februari 2011

.tonBouton. in 100 en enige voorwerpen

10a.


'Met Laban op stap'.
Opstel in vulpen op a5 gelijnd papier, met tekening in potlood. 
In goede staat. 
Bevat rode markeringen van meester Bart, goed voor een totaalscore van 17/20 en een Proficiat!
Geschreven op 11-jarige leeftijd na het lezen van een kinderboek met gelijknamige ondertitel dat veel indruk nagelaten had, genre geestige deugnieterij.
Goed bewaard in een oranje plastiek zakje van modehuis Martens door moeder .tonBouton. op zolder, samen met 17 andere opstellen uit de periode 1986-1989. 
Stiekem opgegraven vantussen onze zolderschatten in mijn puberjaren. Sindsdien gretig herlezen.






10b.


'De gillende drieling, of... met Laban en Lotje op stap.'
Kinderboek van de Zweedse schrijfster Edith Unnerstad, geschreven in 1949.
Ongelezen, in perfecte staat.
Het verhaal situeert zich op het Zweedse platteland, alwaar een gezin met veel te veel kinderen per huifkar de baan op trekt, dolle avonturen tegemoet.
De omslag spreekt boekdelen.


Na jaren van tevergeefs rommelmarkten en kringwinkels afschuimen, in 1998 online gevonden en gekocht bij een Nederlandse boekhandel, voor 7 euro.
Sinds de aanschaf nog geen durf gehad om het te herlezen. Wel regelmatig ter hand gepakt om weer even een meisje van tien te zijn.


En nu komt de vogel aangevlogen.

Foto: Jippolito
Curieuzeneuzemosterdpot als ik ben, wil ik wel eens weten wat het verhaal is achter jullie meest-onvergetelijke-en-allermooiste boek-uit-je-kindertijd.
Meer nog: ik vouw er een papieren vogeltje van, en gooi het naar Liesbeth van Twee Meisjes, Photocopy Ann, Janina ModaalOontje en Nele van de stoffige juffertjes. Madammen van wie ik dik vermoed dat ze zich maar al te graag eens verslingeren aan een boek.


Ik ben eens benieuwd! Geven jullie het vogeltje op jullie beurt door?

6 opmerkingen:

  1. De vogel is zacht op mijn schouder geland en fluisterde in mijn oor: Nele, welk boek heb jij verslonden als kind?

    Massa's boeken heb ik verslonden, ik denk in bepaalde periodes vijf per week... De hele reeks van 'de vijf' om maar iets te noemen. Bij gebrek aan nieuw leesmateriaal begon ik zelfs in de 'babysittersclub' te lezen, gewoon omdat ze in huis waren (en ik las ze dan meteen allemaal)...

    Ik laat de vraag even bezinken en zie welk boek helemaal bovenaan de stapel komt te liggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zal ik doen, my dear. Ik weet alleen niet goed welk boek te kiezen. Mijn hersenen knarsen ervan..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als kind had ik een zwak voor de boeken van Lemniscaat. Toen ik mijn Lief leerde kennen was zijn lievelingskinderboek 'De gebroeders Leeuwenhart' van Astrid Lindgren. Die geven wij graag door aan de volgende generatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 'De Koning van Katoren': ik zat in het derde leerjaar en we hebben er een hele week rond gewerkt, en ook als volwassene valt het boek niet tegen!
    'Verliefd op een binnenwerelder', en ik was zelf even verliefd... zeer meeslepend dus! Een boek dat ik ook niet altijd ontleende, maar gewoon in de bib uitlas...
    :)
    Verder moet ik toegeven nooit een grote lezer te zijn geweest en dat is nog niet veranderd...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Da's niet zo'n simpele vraag want als kind las ik minstens 5 boeken per week. Om niet een boek van Thea Beckman en Roald Dahl te moeten nemen, ga ik voor "Barbele slaet den trommele" van Johan Ballegeer. Dat ging over een meisje dat mee wou naar de oorlog en zich verkleedde als jongen. Ik vond dat toen megastoer.

    @ Nele, op Telenet of prime speelt men nu het levensverhaal van de schrijfster van de Vijf (gespeeld door helena bonham-carter). Een tang van een wijf zo blijkt. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. O, das een mooie vogel! Ik laat hem weldra landen op m'n blog!
    *denkt al diep na welk boek ze zal kiezen*

    BeantwoordenVerwijderen