Aan ideeën geen gebrek, maar van den draad tot den daad is een ander paar mouwen.
Ik word holderde-brei-bolder verliefd op zoveel wollige draad als ik nog maar de Veritas binnenstap. Al die warme kleuren, zachte bollen opeen gestapeld. Ik zie al meters sjaal voor mij waar ik helemaal in wil wegkruipen.
Maar ik slaag er maar niet in een breiwerkje af te maken.
Het opstel 'Mijn weekeinde" uit het vierde leerjaar sprak al boekdelen.
Ik schreef:
"We hebben samen naar de top 30 gekeken.
Dan moesten we naar bed.
Zaterdag na het onbijt (foei!) moest ik breien en 's middags ook."
Het was toen al van moeten :)
Ik bewonder al die procesbreisters, die helemaal in het hier-en-nu steek na steek met vaste hand van de ene naald naar de andere gooien. Of die productbreisters, zoals deze madam, die hun pendelrit en de treinconducteur opvrolijken met het tikken van hun naalden, en thuiskomen met een afgewerkt breistuk.
Maar voor niet-breisterren zoals ik is er hoop!
In de kringloopwinkels slaan ze er deze dagen mee om je oren. De wollen muts.
Meestal twee-lagig. Meters dik, om van elk hoofd een wolkop te maken.
Geef toe, zo'n mutsen zijn geen gezicht.
Maar van deze muts kreeg ik het helemaal warm...
...want ze zou een 'snood' worden, je weet wel, zo'n sjaal-uit-één-stuk die als een kraagje over je hoofd past.
Het is een projectje van niets, want op één-twee-drie gefikst. Voor echte product-niet-breisters dus!
Aan de slag.
1. Kies een muts die dubbel gebreid is. Je muts heeft dan op het eerste gezicht twee lagen. Maar eigenlijk is het één lange gebreide koker, waarvan de uiteinden bovenaan dichtgetrokken zijn met een draad rondom rond, en dan aan elkaar vastgemaakt werden.
Zo'n muts heb je dus nodig.
2. Bekijk goed waar de draad zit die de steken rondom dichtgetrokken heeft tot een 'tsjoep' bovenaan. Knip die draad voorzichtig door.
3. Neem een stopnaald (met een stompe punt) bij de hand met een heel lange draad in hetzelfde kleur als je muts. Ga met de draad door alle steken die bovenaan uitsteken. Doe dit voorzichtig en trek de originele (korte) draad er tegelijkertijd voorzichtig uit. Zo trek je het breiwerk niet aan flarden.
Als je helemaal rond bent, trek dan de rand voorzichtig open, tot die zo breed is als de breedte van je muts. Hiervoor heb je dus die heel lange draad nodig.
Knoop de draad dicht.
4. Doe aan het andere uiteinde van je koker hetzelfde. Je zal merken dat één van de twee uiteinden wel 'afgeboord' is. Voor de zekerheid ben ik toch ook door deze kant van het breiwerkje gegaan met een draad.
5. Nu vouw je alles weer dubbel. Vouw de randen naar binnen tegen elkaar en naai met kleine steken vast. Zorg ervoor dat het breipatroon mooi doorloopt over de rand.
6. Een knoopje mag niet ontbreken, en klaar!
Maar wat een geweldig idee! Ik heb hier nog van die lelijke dingen liggen die toch niemand wil dragen, wacht zie, dat zal rap voor mij zijn.
BeantwoordenVerwijderenDat is mooi geworden!!
BeantwoordenVerwijderenAwel, wat mij betreft ben je toch een held, want zo'n muts verbouwen zal hier niet rap gebeuren. Ik heb een beetje schrik voor wollige uiteinden, ik zie dat alleen maar verder rafelen, wat ik er ook mee doe. Dus hoedje/muts af voor jou (en rond de hals)!
BeantwoordenVerwijderenLeuk!
BeantwoordenVerwijderenIk ben een vervent haakster en ga er eens één haken denk ik...
Hij is HEEL leuk. Snap jij nou waarom naaisels en kinders beter scoren dan boeken? Schrijf ik een leuk stukje over boeken, reageert er amper iemand. Plak ik een foto vna het kind op het net en ja, hoor... Tsss, tsss, we moeten ze opvoeden. Ik broed nog steeds op een plan en mail je gauw
BeantwoordenVerwijderenIk vind de benaming op het boekje "the family knitting circle" helemaal geweldig :)
BeantwoordenVerwijderenJa da's idd tof!
BeantwoordenVerwijderen