vrijdag 23 december 2011

.tonChapon. ofte uw kerstkieken

Pardon? Een chapon?
Un chapon est un coq de l'espèce Gallus gallus domesticus qui a été castré afin d'atteindre une plus grande tendreté et une plus grande masse.
Toen Tess me de naam van mijn Secret Santa doorstuurde, dacht ik even dat het een foutje was. Het was niemand minder dan Mamarina, die vorig jaar voor mij van lieve kerstvrouw deed. Een ferme uitdaging dus om haar nu op mijn beurt blij te maken!
Ze houdt van appelgroen en kippen, dus heb ik haar een pot van mijn muurverf een kip, een kiek, gecastreerde haan gestuurd.


De kip is gebaseerd op een Argentijns exemplaar, ooit meegebracht uit Buenos Aires. Ik heb haar familie via het internet proberen traceren, helaas zonder resultaat... Dus maakte ik er zelf eentje.


Wat is er zo bijzonder aan deze kip? Ze eet plastieken zakjes. Liefst van die slappe, die je, nadat ze in haar buik gepasseerd zijn, weer kan hergebruiken om je vuilbak mee te bekleden.
Het is dus zowaar een handige kiek.


Een korte gebruiksaanwijzing:
En hoe maakt u ze?


Druk het patroon af op A3 formaat, of print de twee delen op A4 (die u dan achteraf plakbandgewijs weer verenigt).Zo ziet ze er afgewerkt uit:
Na het knippen van alle stofdelen maakte ik eerst de poten en vleugels. Dan komt de kop. Let op bij het knippen van de kop: ik knipte één kop + lijf in één deel samen voor de achterkant, en één keer de kop en het lijf (hier effen groen) apart zoals op het patroon getekend. Vooraan komen er immers twee gaten zodat je de zakjes er kan uittrekken en insteken.
Zo ziet dat er dan geknipt uit:
Het groene voorlijf staat niet op de foto.
Bij de kop heb ik wel wat gesukkeld om de lelletjes proper in te naaien. Op zo momenten mis ik haar ruimtelijk inzicht. Dat wil ik u besparen, dus bij deze.
Leg de lelletjes omgekeerd op de goede kant van de stof. Stik vast.Vouw alle lelletjes goed naar binnen. Leg de goede stofdelen op elkaar en stik rondom. Gebruik het eerste stiksel (waarmee je de lelletjes vastmaakte) als leidraad en stik daarop.


Daarna: deze delen omkeren, opvullen, en de kop onderaan sluiten. Poten aan het achterlijf bevestigen. Voorlijf omboorden aan de boven en onderkant. Zorg ervoor dat de elastiek er aan de kant van de poten nog tussen kan.
En dan rest je enkel nog het voorlijf aan dit stuk bevestigen, met de vleugels ertussen op dezelfde wijze als de lelletjes. Omkeren, rekker erin, knoop voor het oogje en klaar.


Mijn vakantie is al begonnen, hopelijk die van jullie ook gauw!

18 opmerkingen:

 1. Dit is echt een geweldig en handig kerstkiekske zenne!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een fantastisch kieken! En heel aantrekkelijke foto's van uw kieksken ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En ik heb dat hier in het echt, en het wordt gesmaakt :0).
  En inderdaad keimooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een schoon kieken zeg!!
  Straks nog eventjes een duwke geven op 't werk en dan ook congé!! Jippie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel schoon kieken. Lijkt mij nog een goed last-minute kadootje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pwoaaak-pwok-pwok-pwok...

  (Vrie waajs, in't kips)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo wijs! Ik heb meteen de 'ik wil dat ook' reflex (nu nog de 'ik maak dat ook' en we zijn er.)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt zo'n tof en handig pakje! Wat een juweeltje ook. Ik zet het bij mijn to-dootjes alleszins!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat serviesje dat je beschilderde vond ik al zo prachtig ... en nu komt er nog dit super grappige kieken bij ! De max !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. o ton bouton, waar blijf je al die genale ideeën halen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh wauw, dit is geniaal! Veel beter (en zeker veel plezanter ;-) ) dan mijn saaie plastiekzakskesrol! Komt dus zeker op het todolijstje, merci al!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De kip blijft leuk. En het werd ook een ideaal kadootje voor de kleuterjuf.
  Bedankt voor de inspiratie!

  http://kreatuurkes.blogspot.com/2013/06/kip-plastiek.html

  BeantwoordenVerwijderen